„Devenim prioritate prin atitudine!!!”

Ministrul tineretului si sportului chemat in judecata de salariati

Tribunalul Bucuresti a inregistrat un nou dosar la Secţia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal, prin care salariatii din aparatul central acuza Ministerul Tineretului si Sportului de incalcarea unor drepturi salariale si solicita plati retroactive, dobanzi si penalitati. Dupa ce salariatii din subordonatele MTS au chemat in judecata ministerul si propriile unitati, a venit randul celor din aparatul central sa isi caute dreptatea in instanta (dosar nr.12651/3/2019). Se solicita plata sporului pentru conditii vatamatoare in cuantum de 15%, asa cum trebuia sa se acorde inca din ianuarie 2018 (in foto raspunsul MTS).

SNST a solicitat MTS, in repetate randuri, rezolvarea pe cale amiabila si acordarea acestui drept, asa cum se intampla in celelalte ministere si subordonatele lor (Min.Mediuluidiu-spor-conditii-de-munca). In cazul in care ministerul ar fi acceptat, exista disponibilitatea de a se renunta la unele plati retroactive. Ramane de vazut cine isi va asuma acest refuz care presupune cheltuieli de judecata, sume actualizate, dobanzi si penalitati.

In replica, conducerea MTS, aflata permanent in lupta cu proprii angajati, trimite in tara adrese prin care cere unitatilor din subordine sa incalce legea si sa nu mai acorde sporul de 15%, pentru a nu fi folosit ca argument de cei care solicita acest drept. Atunci cand reclamam neplata unor drepturi, ministerul da vina pe conducerile subordonatelor, dar acolo unde angajatii primesc ceva firimituri peste salariu, MTS-ul trimite adrese prin care cere suspendarea, desi Curtea de Conturi a stabilit ca totul s-a acordat legal.

La fel de grava este si interventia prin care s-a cerut modificarea / falsificarea unor decizii si state de plata. Initial au fost depuse la instante documente care aratau salarii diferite pentru aceeasi functie, grad, gradatie, iar instantele au decis definitiv egalizarea la nivel maxim aflat in plata. Ulterior aceeasi directie judeteana pentru sport si tineret a trimis instantelor documente modificate, ceea ce a dus la sentinte diferite. SNST va cere redeschiderea acestor dosare aratand ca au fost depuse documente false.

Se inregistreaza un val de procese in care ministerul este acuzat ca nu isi plateste legal subordonati si multe instante dau castig de cauza. De la muncitori la directori, tot mai multi sunt cei care inteleg ca au asteptat destul si ca este dreptul lor sa isi ceara drepturile. Individual sau in dosare comune, in nume propriu sau reprezentati de sindicat, solicita egalizarea salariilor la nivel maxim aflat in plata, sporul de vechime, sporul de 15% pentru conditii vatamatoare, s.a.

Sindicatul National Sport si Tineret ii anunta pe cei interesati ca sustine demersurile privind recastigarea drepturilor salariale. Promovam dosare comune si acordam sprijin celor care vor sa inregistreze cereri indiviuale, trimitem documentatia si formularele editabile; solicitati la e-mail: office@snst.ro.

Echipa SNST

*Devenim prioritate prin atitudine!

Sindicatul National Sport si Tineret
Afiliat Publisind
Membru Blocul National Sindical – BNS

Sindicatul Național Sport și Tineret: Ministrul tineretului si sportului chemat in judecata de salariati